CalatoriiMunteTure munte

Parcul National Retezat

Posted at July 30, 2012 | By : | Categories : Calatorii,Munte,Ture munte | 0 Comment

Data: 25-29 iulie 2012
Echipa: Eu, prof. Gosa Marius, Ioana Man, Nicole, Rotar Vlad si Curcean Paul
Locatia: Parcul National Retezat
 

Am planuit aceasta drumetie inca din luna iunie, cand am fost intr-o excursie in Apuseni. In formatie de 6  plecam miercuri, 25 iulie 2012, ora 08:00, catre Parcul National Retezat, unul din cele mai frumoase si salbatice locuri din Romania. Pe la 12:00 ajungem la intrarea (Nucsoara) in Parcul National Retezat. Dupa ce facem o pauza destul de scurta, timp in care ne echipam, pornim incet spre Cabana Pietrele unde avem rezervare.

Urcam destul de bine si in mai putin de doua ore ajungem la cabana. Pentru miercuri nu avem niciun plan, asa ca ne odihnim pentru zilele urmatoare. Nici nu apuca sa se intunece ca apar deja primii stropi de ploaie. Pentru ca nu stim cum va fi vremea joi, nu ne facem planuri de trasee. Dupa ce mancam o supa la plic ne culcam cu speranta ca maine va fi vreme frumoasa. Pentru ca toata noaptea a plouat ne trezim putin mai taziu, pe la 10:00, mancam cate ceva si hotaram sa mergem pe Varful Bucura 1 (2433m) si pe Varful Retezat (2482m).

Plecam pe banda albastra si in nici 30 min. ajungem la Cabana Gentiana. Din pacate, nu avem timp sa ne oprim si ne continuam drumul spre creasta.

Pana in creasta mai facem 2 ore si 15 min, un timp foarte bun. Ajunsi in creasta, obositi si infometati, ne luam niste haine mai groase si mancam cate ceva. Pana pe Varful Bucura 1 facem putin peste o ora. Pe varf ne intalnim cu niste nemti care, dupa ce-i luam in germana, sunt foarte deschisi si incep sa ne povesteasca pe unde au fost. Pentru ca este destul de tarziu si mai avem mult de mers, plecam spre urmatorul obiectiv: Varful Retezat.

Vremea incepe sa se strice, incepe sa ploua si bate vantul, asa ca ne grabim sa ajungem pe varf. Dupa o ora si jumatate ajungem uzi pe varf, dar fericiti ca am ajuns la 2483 m.

Ramanem sa facem cateva poze si coboram repede. Dupa alte trei ore ajungem la Cabana Pietrele, obositi dar fericiti. In plan era sa ne facem singuri de mancare, dar pentru ca nimeni nu are chef, ne comandam de la cabana. Cabana nu are tras curent, dar exista un generator care functioneaza de la 20:00 la 23:00. Mancam si ne culcam cu gandul la ce vom face maine. Vineri, dis-de-dimineta, plecam spre Varful Peleaga (2509), cel mai inalt varf din Muntii Retezat.

Din cauza conditiilor meteo nefavorabile (ploaie, frig si vant), dupa ce ajungem la Lacul Galesul hotaram sa urcam doar trei (eu, prof. Gosa si Ioana). Ajungem pe Varful Peleaga, apoi mergem si pe Varful Custura Bucurei (2370m).

Vremea este rea, vantul combinat cu ploaia sunt combinatia de care ne temeam cel mai mult. Coboram incet pe traseul care trece pe la Cabana Gentiana, unde facem o pauza mai lunga si ne cumparam un Pepsi. De la Gentiana mai facem 30 min. pana la Pietrele.

Suntem obositi, dar pentru ca ceilalti au ajuns mult mai devreme la cabana si  s-au odihnit, hotaram sa nu ne mai cumparam mancare si sa ne facem singuri, cu ne-am adus. Sambata ne trezim la 7,00 si hotaram sa urcam, din nou, pe Varful Retezat, dar pe traseul Pietrele-Culmea Lolaia-Varful Lolaia-Saua Lolaia-Vf. Retezat. Din pacate, un coleg nu poate veni din cauza unor probleme. Pornim pe marcajul „banda galbena”, dar din cauza unor probleme de sanatate, doi colegi se intorc dupa nici doua ore. Ramanem doar trei (Eu, Nicole si prof. Gosa), dar nimic nu ne impiedica sa urcam pe Vf. Retezat din nou. Pe Varful Lolaia facem o scurta pauza si mancam niste batoane.

Urcarea este destul de solicitanta, dar reusim fara nicio problema sa ajungem pe varful mult visat. Chiar cand ajungem pe varf cativa stropi de ploaie isi fac aparitia, dar spre bucuria noastra dispar repede. Coboram incet, dar ajungem totusi in mai putin trei ore si jumatate.

Obositi dupa un traseu destul de lung, ne facem singuri de mancare (orez cu carne de vita). Pentru ca este ultima zi, servim niste clatite la Pestera si povestim despre cum a fost. Duminica plecam pe la 10:00 si ajungem pe la 11:30 la Nucsoara. Aici ne facem de mancare, iar pe la 14:00 suntem preluati de un microbuz care ne duce acasa. Pe drum am povestit despre Namibia, o tara de pe coasta de vest a Africii, unul dintre cele mai fierbinti, uscate si pustii locuri din lume, unde cad doar 5 cm de de ploaie pe an. Sper ca va placut acest raport de tura. Astept cu nerabdare urmatoarea iesire. In luna august am programata o iesire pe cel mai inalt varf din Romania, Varful Moldoveanu, situat la 2544m. Aici pentru mai multe detalii.

Album foto:

Comments

Leave a Comment

Top