Cum alegi ouale potrivite pentru incubatie


Ai achizitionat recent un incubator de oua sau o clocitoare de oua asa cum ii mai poarta numele? Vrei sa iti deschizi o noua afacere sau pur si simplu vrei sa folosesti un incubator pentru productie proprie? Inainte de a incepe acest proces trebuie sa stii ca incubatia corecta si eficienta depinde de alegerea oualor. Nu toate ouale pe care le ai la dispozite sunt potrivite pentru a fi introduse in incubator. Acestea trebuie sa respecte cateva conditii, asa cum vom vedea mai departe.

In primul rand, varsta pasarilor de la care se colecteaza ouale este foarte importanta. Pasarile trebuie sa fie intre 8 luni si 2 ani pentru ca ouale sa fie pregatite pentru incubatie. Apoi, pentru un proces eficient este important ca pasarile sa fie sanatoase, sa nu sufere de anumite boli, sa fie bine ingrijire si hranite corespunzator. Colectarea oualor de la pasarile donatoare nu se face imediat, ci numai dupa un interval de 3-4 ore. Nici mai mult, nici mai putin, deoarece daca se depaseste acest termen ouale ar putea fi murdarite sau sparte.

Timpul de pastrare al oualor dupa colectare difera in functie de specia de pasare si de temperatura la care se pastreaza. Cele de gaina si curca se pastreaza inainte de incubatie intre 3 si 6 zile, iar cele de rata si gasca intre 3 si 8 zile. Cu cat temperatura este mai ridicata, cu atat se pastreaza mai putin. Insa chiar daca temperatura este mai mica, timpul de pastrare nu va depasi 10 zile.

In ceea ce priveste forma acestora, ouale trebuie sa aiba o forma normala. Nu se vor alege nici cele prea alungite sau sferice, dar nici cele care prezinta diferite deformari, cu valuri sau strangulari. Nu se pun la incubatie nici ouale cu coaja moale, patate sau cu porozitate moale. Acestea au predispozitia spre spargere. De asemenea, ouale trebuie sa fie cat mai curate, insa acestea nu se spala inainte de incubatie. Ele se iau asa cum sunt.

            Ultima examinare este foarte importanta. Ouale se examineaza la lumina unui bec sau a unei lumanari. Se ia oul si se umbreste partial cu mana pentru a putea identifica marimea banutului (camerei de aer) care va fi un indicator al vechimii sau a prospetimii oului. Se vor alege acelea cu o camera de aer cat mai mica. Dupa aceste examinari, ouale alese se aseaza cu varful in jos in suport pentru 24 de ore, urmand a fi introduse in incubator.

 

Previous Alegerea corecta a mobilierului pentru dormitor
Next Fa-ti vara sanie ca sa ai la iarna, iar iarna... procura-ti din timp anvelope de vara!