Despre refractometre și utilizarea lor


Ce este un refractometru?

Un refractometru este un instrument simplu folosit pentru măsurarea concentrațiilor soluțiilor apoase. Acesta este conceput pentru măsurarea caracteristicilor lichide folosind refracția luminii. Un refractometru necesită doar câteva picături de lichid și este folosit în întreaga industrie alimentară, agricolă, chimică și industrială.

Spre deosebire de alte instrumente, puteți analiza un lichid cu o mostră de doar câteva picături cu ajutorul unor refractometre, ceea ce le face ideale chiar şi pentru utilizare în fabricarea berii.

Refractometrul este un instrument științific care este utilizat pentru a măsura indicele de refracție al unei probe lichide sau solide. Refractometrele sunt utilizate de o serie de industrii diferite, inclusiv utilizarea lor de către cercetători în industria alimentară și a băuturilor. Cei ale căror hobby-uri includ prepararea de mâncare sau îngrijirea unui acvariu pot găsi, de asemenea, utilizarea unui refractometru la îndemână.

Refractometrele sunt folosite pentru o mulțime de lucruri – gemologie, medicina veterinară, întreținerea acvariului, agricultură. În grădini și în agricultură este un instrument care poate fi folosit pentru a testa starea sănătății culturilor dvs.

Măsurarea cu ajutorul unor refractometre este foarte ușoară – se plasează câteva picături de lichid pe prismă, se recuperează placa și se apasă ușor pentru a elimina bulele și aerul.

Când lumina intră într-un lichid se schimbă direcția; aceasta se numește refracție. Instrumentele numite refractometre măsoară gradul în care direcția schimbă lumina, numită unghiul de refracție. Un refractometru preia unghiurile de refracție și le corelează la valorile indexului de refracție care au fost stabilite. Folosind aceste valori, puteți determina concentrațiile de soluții. De exemplu, soluțiile au indicatori de refracție diferiți în funcție de concentrația lor în apă.

Tipuri de refractometre

Există mai multe tipuri de refractometre. Există refractometre portabile, de mână, utilizate pentru a efectua măsurători în teren. Există refractometre care sunt utilizate în mod obișnuit în laboratoare sau în diferite industrii. De asemenea, refractometrele digitale automate sunt mașini electronice care incorporează utilizarea software-ului modern în măsurătorile lor.

 

Ce poate fi măsurat cu ajutorul unor refractometre și unde?

Puteți măsura cu adevărat aproape orice, oriunde cu ajutorul unor refractometre. De exemplu, există refractometre pentru autoturisme, camioane și autobuze. Acestea sunt destinate în principal măsurării punctului de congelare a ștergătorului, a stării electrolitice a bateriei, a punctului de congelare a lichidelor. Elementele de răcire sunt utilizate în sistemele de răcire a autovehiculului, în circuitele de colectare a energiei solare și în alte sisteme care sunt expuse la temperaturi de congelare și în cazul în care sunt utilizate antigeluri.

Refractometrele sunt utilizate în mod obișnuit în industria vinicolă pentru a măsura conținutul de zahăr din struguri sau de fructe și a evalua maturitatea lor. Companiile mari de zahăr le folosesc, de asemenea, pentru a-și da seama ce procent de soluție de zahăr se află în siropuri. De asemenea, medicii veterinari le utilizează pentru a determina concentrația de proteine în probele de sânge animale și pentru a determina salinitatea unui acvariu cu apă sărată. Dispozitivele au devenit destul de comune în ultimele decenii. Cu toate acestea, fiecare refractometru necesită în continuare calibrarea pentru a da o citire corectă.

Refractometrul este o modalitate ieftină și eficientă de a face citi. Nu are componente în mișcare și este simplu și ușor de citit – este un instrument cu o scală numerotată. Toate tipurile de refractometre sunt instrumente de măsurare valoroase pe care le putem folosi în mai multe industrii.

 

Previous Semineul tip centrala care iti va schimba viata
Next Confort si stil cu un body bebe pe masura